SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Investitori oprezni zbog mogućih trgovinskih ratova
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.03.2018. - 08:09:26
NEW YORK - Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks porastao, dok je Dow Jones skliznuo četvrti dan zaredom u nesigurnom trgovanju, obilježenom nagađanjima kako će se razvijati situacija nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio carine na uvoz čelika i aluminija.

Dow Jones oslabio je 70 bodova ili 0,29 posto, na 24.538 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,51 posto, na 2.691 bod, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 7.257 bodova.

Trgovanje na najvećoj svjetskoj burzi i jučer je bilo nestabilno jer nakon Trumpove najave u četvrtak da će od idućega tjedna SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto vlada bojazan od izbijanja trgovinskih ratova.

Brojne zemlje – od Njemačke i Francuske, preko Kanade i Rusije – upozorile su Trumpa da bi te mjere mogle izazvati protumjere, no američki je predsjednik prkosno odgovorio da su trgovinski ratovi "dobri i lako je pobijediti".

Zbog toga su na svjetskim tržištima jučer vladala nagađanja o daljnjem razvoju situacije, pri čemu su na europskim i azijskim burzama cijene dionica oštro pale, dok je na Wall Streetu S&P 500 ojačao.

Unatoč rastu S&P-a, cijene dionica onih kompanija koje su veliki potrošači čelika i aluminija, kao što je automobilska industrija, i dalje su pod pritiskom.

Oštro je, više od 2,5 posto drugi dan zaredom, pala i cijena dionice proizvođača teške mašinerije Caterpillara jer se ulagači plaše da će porasti cijene sirovina i da će se ta kompanija suočiti s trgovinskim preprekama na inozemnim tržištima.

Osim zbog mogućih trgovinskih ratova, na tržištu vlada nesigurnost i zbog mogućeg rasta inflacije i kamatnih stopa u SAD-u.

Ipak, ulagači na Wall Streetu ponešto su se umirili jer se nadaju da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.

A kako je tržište i prije Trumpove najave carina bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od rasta inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamata američke središnje banje, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones potonuo je 3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 2, a Nasdaq indeks 1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,47 posto, na 7.069 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,27 posto, na 11.913 bodova, a pariški CAC 2,39 posto, na 5.136 bodova.