SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Izbrisani svi dobici od početka godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.10.2018. - 08:18:35
NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale zbog slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja i razočaravajućih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, zbog čega su Dow Jones i S&P 500 indeks zaronili na razine od početka godine.

Dow Jones skliznuo je 608 bodova ili 2,41 posto, na 24.583 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,09 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 4,43 posto, na 7.108 bodova.

Oštrim padom u srijedu nastavljen je negativni niz na najvećoj svjetskoj burzi, pri čemu je S&P 500 pao šesti dan zaredom.

Cijene su dionica pod pritiskom od početka ovoga mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Europske komisije i Italije u vezi proračunskog deficita, kao i zabrinutosti ulagača uoči izbora za američki Kongres.

Nakon jučerašnjih gubitaka, Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su na razine od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije. Sada je, naime, 12,4 posto ispod svoje prethodne rekordne razine dosegnute 29. kolovoza.

„Pala je sklonost ulagača prema riziku na svjetskim tržištima zbog brojnih čeonih vjetrova. Među ostalim, više kamate negativno utječu na tržište nekretnina, a carine izazivaju rast troškova proizvođačima, što će se osjetiti na njihovim poslovnim rezultatima. No, to ne znači da će oslabiti cjelokupno gospodarstvo", kaže Paul Zemsky, direktor u tvrtki Voya Investment Management.

Ulagače su jučer razočarali podaci prema kojima je prodaja obiteljskih kuća u SAD-u u rujnu pala na najniže razine u gotovo dvije godine, što pokazuje da su više kamate na hipotekarne kredite i visoke cijene izazvale pad potražnje.

Uz to, američka središnja banka objavila je izvješće koje pokazuje da su zbog nedavno uvedenih carina američke tvornice povećale svoje cijene.

A to znači da bi, ako ojača inflacija, Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Jučer su ulagače razočarali i kvartalni poslovni rezultati nekoliko proizvođača čipova jer ukazuju na usporavanje potražnje. Zbog toga je cijena dionice Texas Instrumentsa potonula 8,5, a Intela 4,7 posto, pa je indeks poluvodičkog sektora skliznuo 6,6 posto.

Pritom je S&P indeks tehnološkog sektora, koji je donedavno predvodio po rastu cijena u ovoj godini, jučer skliznuo 4,4 posto.

I u većini ostalih sektora cijene su dionica jučer pale, premda većina kompanija izvješćuje o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla za 22,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 21,5 posto.

Međutim, zbog upozorenja mnogih kompanija o problemima s kojima se suočavaju, analitičari su smanjili svoje procjene rasta zarada u četvrtom tromjesečju – s prethodnih 20 na 19,5 posto.

Zbog svega toga, jučer je VIX indeks 'straha' na Čikaškoj burzi opcija skočio 4,5 bodova, na 25,23 boda, najvišu razinu od veljače. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

„Čini se da je više panike i straha dok se rasprodaja dionica nastavlja", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,73 posto, na 11.191 bod, a pariški CAC 0,29 posto, na 4.953 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,11 posto, na 6.962 boda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.