SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Jeftinija nafta pritisnula indekse
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.02.2017. - 09:36:16
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali, što je ponajviše posljedica pritiska na energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 19 bodova ili 0,09 posto, na 20.052 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 2.292 boda, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 5.663 boda.

U 9 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše, za 0,9 posto, u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Trgovalo se oprezno jer ulagači čekaju jasniju sliku o tome što donose politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, cijene dionica snažno su porasle zahvaljujući njegovim najavama o smanjenju poreza, poticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

"Tržišta počinju silaziti s euforičnih razina i shvaćati da možda neće sve biti riješeno u prvih 100 dana Trumpova mandata. Puno je nesigurnosti", kaže Jake Dollarhide, direktor u fondu Longbow Asset Management.

Analitičari Goldman Sachsa poručuju da su fiskalni poticaji u SAD-u vjerojatniji u 2018. nego u ovoj godini jer je "ravnoteža rizika nešto manje pozitivna" u prvom mjesecu 2017., dok bi Trumpov plan o poticanju gospodarstva mogao biti zasjenjen negativnim utjecajima restriktivne politike po pitanju trgovine i imigracije.

"Postoje zabrinutosti u vezi protekcionističkih politika koje dolaze iz Washingtona i drugih zemalja, a ulagači žele jasnoću", kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki 50 Park Investments.

Ulagači prate i kvartalna poslovna izvješća. Više od polovice kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, dosad je objavilo izvješća, pri čemu je oko dvije trećine njih izvijestilo o boljim rezultatima u proteklom tromjesečju nego što su analitičari očekivali.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 7.172 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,22 posto, na 11.509 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 4.778 bodova.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina