SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Minimalni pomaci indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.04.2017. - 09:22:29
NEW YORK - Na Wall Streetu u utorak indeksi nisu znatnije oscilirali jer ulagači ne žele mijenjati pozicije uoči sezone objava poslovnih izvješća kompanija, ali i zbog dvojbi može li predsjednik Donald Trump ispuniti svoja obećanja o poticajnim mjerama.

Dow Jones ojačao je 0,19 posto, na 20.689 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,06 posto, na 2.360 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 5.898 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica ponešto porasle jer je Trump ponovio da bi investicije u infrastrukturu mogle dosegnuti 1.000 milijardi dolara i da njegova vlada radi na ublažavanju regulacija u financijskom sektoru.

Ta su Trumpova obećanja prije nekoliko mjeseci poticala snažan rast tržišta, no nakon što je nedavno njegov prijedlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti ispuniti svoja izborna obećanja, pa se jučer trgovalo oprezno.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što idućega tjedna počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija u prvom tromjesečju. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle oko 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Ulagači su suzdržani dok čekaju sezonu poslovnih rezultata. Čak i ako zarade budu dobre, dionice bi i dalje mogle biti precijenjene ako ne bude značajnog smanjenja poreza jer je tržište to ugradilo u cijene. Samo bi reforma poreznog sustava, koju je najavio Trump, mogla opravdati ovu razinu cijena", kaže Robert Phipps, direktor u tvrtki Per Stirling Capital Management.

U prvom tromjesečju ove godine S&P 500 indeks porastao je 5,5 posto, što je njegov najveći kvartalni rast od kraja 2015. godine, no posljednjih je tjedana tržište zastalo jer je zbog brojnih političkih problema Bijele kuće sve više onih koji sumnjaju da će Trump uspjeti provesti svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će se krajem tjedna Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerirati golemi trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

Na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,54 posto, na 7.321 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na 12.282 boda, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.101 bod.