SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPREZ
 
Wall Street na oprezu uoči Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.03.2017. - 08:00:19
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, uz slabiji obujam trgovanja, jer su ulagači oprezni uoči sjednice Feda na kojoj će najvjerojatnije biti povećane kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 20.881 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,04 posto, na 2.373 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 5.875 bodova.

Ulagači su oprezni jer će u utorak i srijedu čelnici američke središnje banke održati sjednicu na kojoj se očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa.

"Osim odluke Feda u srijedu, ne vidim niti jedan drugi razlog zbog kojeg bi ulagači donosili investicijske odluke", kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Windham Financial Services.

Posljednjih tjedana iz Feda stižu nagovještaji da bi kamate mogle biti povećane vrlo skoro ako gospodarski pokazatelji budu dobri.

A sva posljednja izvješća ukazuju na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva i jačanje inflacije prema ciljanoj razini Feda od 2 posto.

Zbog toga trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 94 posto izgleda da će Fed povećati kamate već ovoga tjedna, za 0,25 postotnih bodova.

Premda povećanje kamata obično loše utječe na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast gospodarstva ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,18 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,93 milijarde.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,22 posto, na 11.990 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 4.999 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.