SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Nada u dogovor SAD-a i Kine podigla indekse i treći dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.01.2019. - 08:25:31
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u tri tjedna, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u tehnološkom i industrijskom sektoru jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 1,09 posto, na 23.787 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,97 posto, na 2.574 boda, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 6.897 bodova.

Rast tih indeksa treći dan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će dužnosnici SAD-a i Kine postići napredak u pregovorima o trgovinskim pitanjima, koji se održavaju u Pekingu.

Jučer je jedan član pregovaračkog tima SAD-a kazao da se pregovori nastavljaju i treći dan, što prvotno nije bilo planirano, a dužnosnici obje strane šalju optimistične poruke, uključujući predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je kazao da pregovori idu dobro.

„Pregovori se nastavljaju, a tržište počinje vjerovati da bi se mogao pojaviti neki okvir dogovora", kaže Anik Sen, direktor u tvrtki PineBridge Investments.

Zahvaljujući tome, jučer je među najvećim dobitnicima bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja. Pritom je cijena dionice proizvođača zrakoplova Boeinga skočila 3,8 posto.

Znatno je, 1,7 posto, porasla i cijena dionice Amazon.coma, pa je tržišna vrijednost tog tehnološkog diva dosegnula 810 milijardi dolara, čime je Amazon učvrstio svoju poziciju na čelu liste najvrijednijih američkih kompanija.

Donedavno je na vrhu te liste bio Apple s vrijednošću većom od 1.000 milijardi dolara, no posljednjih mjeseci cijena dionice tog tehnološkog diva pala je gotovo 30 posto. Jučer je dionica Applea poskupila 1,9 posto.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, dok su u financijskom sektoru stagnirale, što je posljedica poruka iz Feda da će usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,74 posto, na 6.861 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 posto, na 10.803 boda, a pariški CAC 1,15 posto, na 4.773 boda.