SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Nada u trgovinski dogovor podržava indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.02.2019. - 08:19:00
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna, jer su ulagače oraspoložile poruke o napretku trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 60 bodova ili 0,23 posto, na 26.091 bod, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.796 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 7.554 boda.

Nakon prošlotjednih pregovora u Washingtonu, u nedjelju je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka te da se raduje sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada dogovor bude postignut.

Trump je poručio i da je postignut napredak po pitanju intelektualnog vlasništva, transfera tehnologija, poljoprivrede, usluga i tečajeva.

Produljenje roka za postizanje dogovora dosad je, kažu analitičari, najjasniji znak da su dvije strane blizu dogovora i da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji je lani uzdrmao financijska tržišta, naštetio međunarodnoj trgovini i izazvao usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Ako se postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvaju najvećih gospodarstava mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati.

No, rast burzovnih indeksa ograničen je jer tržište raste već tjednima upravo zahvaljujući nadi u trgovinski dogovor, kao i porukama američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju daljnjeg podizanja kamatnih stopa.

„U cijene su već uračunate pozitivne vijesti o trgovinskim pitanjima. Sada treba pratiti pokazatelje o rastu gospodarstava, a oni ukazuju na usporavanje", kaže R. J. Grant, analitičar u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

A usporavanje rasta globalnog gospodarstva negativno utječe na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 0,9 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

„Teško je za očekivati daljnji rast vrijednosti kada se smanjuju procjene zarada", kaže Jeffrey Kleintop, strateg u tvrtki Charles Schwab.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 7.183 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,42 posto, na 11.505 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 5.231 bod.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.