SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street nadoknadio dio prošlotjednih gubitaka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.11.2018. - 08:19:37
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju jačanju blagdanske potrošnje, što bi trebalo pozitivno utjecati na dionice u trgovačkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 354 boda ili 1,46 posto, na 24.640 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,55 posto, na 2.673 boda, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 7.081 bod.

Nakon što su prošloga tjedna ti indeksi potonuli više od 3,5 posto, u ponedjeljak su nadoknadili dio gubitaka.

Najviše su, u prosjeku 3,1 posto, porasle cijene dionica u trgovačkom sektoru, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene Amazon.coma za 5,3 posto, jer se ulagači nadaju snažnom rastu potrošnje za vrijeme ′Cyber ponedjeljka′.

Prema procjenama, potrošnja bi na taj dan u SAD-u trebala dosegnuti rekordnih 7,8 milijardi dolara.

′Crni petak′ i ′Cyber ponedjeljak′ označavaju početak potrošnje uoči božićnih blagdana, a nakon dobrih prvih rezultata ulagači se nadaju jačanju potrošnje.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a predvodio je, uz trgovački, i tehnološki sektor.

Taj je sektor godinama predvodio po rastu cijena na tržištu, no posljednjih je tjedana pod pritiskom jer ulagači nisu uvjereni da te kompanije mogu i ubuduće rasti tako brzo kao posljednjih godina.

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, jučer je tehnološki sektor skočio 2,3 posto.

Snažno su, u prosjeku 1,7 posto, porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer su se cijene nafte ponešto oporavile nakon što su prošloga tjedna potonule više od 10 posto.

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, od početka listopada cijene su nafte pale oko 30 posto i zaronile na najniže razine u više od godinu dana.

Jučer su, pak, cijene nafte porasle gotovo 3 posto, što je podržalo rast cijena dionica u energetskom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,20 posto, na 7.036 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 posto, na 11.354 boda, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.994 boda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.