SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Najava summita Trump-Xi podigla indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.03.2019. - 08:46:30
NEW YORK - Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi porasli, nakon tri dana pada, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, što bi moglo poboljšati izglede za svjetsko gospodarstvo, čiji se rast već neko vrijeme usporava.

Dow Jones ojačao je 110 bodova ili 0,43 posto, na 26.026 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 2.803 boda, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 7.595 bodova.
Podršku tržištima pružila je jučerašnja vijest Bloomberga da bi se predsjednik SAD-a Donald Trump već polovicom ožujka mogao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi potpisali trgovinski dogovor.

To je ohrabrilo ulagače jer se smatra da bi dogovor između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao poboljšati izglede za globalno gospodarstvo, čiji se rast već neko vrijeme usporava.

A na usporavanje rasta ukazali su i jučer objavljeni podaci o daljnjem padu tvorničke aktivnosti u Kini u veljači, već treći mjesec zaredom, premda je pad nešto blaži nego prethodnih mjeseci.

Dan prije objavljeni su podaci o američkom BDP-u u posljednjem lanjskom tromjesečju, koji su pokazali da je rast bio veći od očekivanja analitičara, ali znatno sporiji nego u prethodnom kvartalu.

Jučer je, pak, objavljeno da je u veljači u SAD-u proizvodna aktivnost pala na najnižu razinu od kraja 2016. godine, dok je raspoloženje potrošača istoga mjeseca bilo nešto slabije od očekivanja.

A ti podaci najavljuju daljnje usporavanje rasta američkog gospodarstva.

„Zahvaljujući optimizmu u vezi trgovinskog dogovora, slabiji gospodarski pokazatelji bili su u drugom planu", kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.