SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Najveći tjedni skok u pet godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.02.2018. - 08:19:31
NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, no u cijelom prošlom tjednu S&P 500 indeks skočio je više od 4 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak u pet godina.

Dow Jones ojačao je jučer 0,08 posto, na 25.219 bodova, a S&P 500 za 0,04 posto, na 2.732 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,23 posto, na 7.239 bodova.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones skočio je, pak, 4,25 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak od kraja 2016. godine, dok je S&P 500 porastao 4,3 posto, najviše od siječnja 2013.

Nasdaq indeks osvojio je, pak, 5,3 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak od kraja 2011. godine.

Tako su ti indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodna dva tjedna, u kojima su cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i bržeg nego što se očekivalo povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Nakon ovotjednog skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu oko 4,9 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.

I jučer su ti indeksi, kao i u pet prethodnih dana, bili u pozitivnom području gotovo cijeli trgovinski dan jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i naznake stabilnog rasta američkog gospodarstva.

No, pred kraj trgovanja cijene su dionica pale, nakon vijesti da je američko pravosuđe optužilo 13 Rusa i tri ruske tvrtke za miješanje u izbore i američki politički proces.

Svi su ti pojedinci i tvrtke optuženi za zavjeru u cilju prevare SAD-a, trojica među njima optuženi su također za bankovnu prijevaru, a pet za krađu identiteta, priopćio je posebni tužitelj za to pitanje Robert Mueller. Poručeno je, također, kako nema naznaka da je to miješanje utjecalo na ishod izbora, ali je pokazalo da su Rusi htjeli posijati neslogu u SAD-u.

"Ulagači su tražili izliku da povuku dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena tijekom tjedna, a uoči vikenda, pa im je ta vijest o Rusiji to omogućila", kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

U fokusu ulagača bile su jučer dionice Johnson & Johnsona, Abbvie i Pfizera, koje su poskupile više od 1,4 posto, nakon objave dobrih poslovnih rezultata.

U dosadašnjoj sezoni objave rezultata velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim nego što se očekivalo financijskim rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju.

U ovoj se godini, zahvaljujući među ostalim nedavnoj poreznoj reformi, očekuje daljnji rast dobiti, pa analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u 2018. porasti za 19 posto, dok su prije mjesec dana očekivali rast od 12 posto.

"Osnovna priča nije se promijenila. Dosad još nismo vidjeli da se porezna reforma prelila na zarade kompanija, no vjerujemo da će to potaknuti drugi val optimizma u vezi zarada", kaže Ben Phillips, direktor u tvrtki EventShares.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 posto, na 7.294 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 posto, na 12.451 bod, a pariški CAC 1,13 posto, na 5.281 bod.