SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi pad indeksa, nafta sve jeftinija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.11.2018. - 08:17:42
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi znatno pali, pri čemu je S&P 500 skliznuo u područje korekcije, što je ponajviše posljedica daljnjeg oštrog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 178 bodova ili 0,73 posto, na 24.285 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,66 posto, na 2632 boda, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 6938 bodova.

Najviše je, 3,3 posto, jučer potonuo S&P indeks energetskog sektora, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za gotovo 8 posto jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje.

Od početka listopada, kada su dosegnule najviše razine u četiri godine, cijene nafte pale su sedam tjedana zaredom, pri čemu su izgubile gotovo 30 posto i zaronile na najniže razine u više od godinu dana.

Pod pritiskom su jučer ponovno bile i tehnološke dionice, među ostalim Applea i Amazona. Te su dionice godinama predvodile po rastu cijena na tržištu, no posljednjih su tjedana pod pritiskom jer ulagači nisu uvjereni da te kompanije mogu i ubuduće rasti tako brzo kao posljednjih godina.

''Ovaj pad cijena dionica vidim kao nastavak prilagodbe tržišta na to da će se iduće godine rast najvećih svjetskih gospodarstava usporiti. Današnje trgovanje dio je te priče'', kaže Alicia Levine, analitičarka u tvrtki BNY Mellon Investment Management.

Nakon jučerašnjeg pada S&P 500 indeks uronio je u područje korekcije, što znači da je 10 posto niži u odnosu na svoju prethodnu najvišu razinu, dosegnutu krajem rujna.

To je drugi put u ovoj godini da je taj indeks u području korekcije, jer mu se to prvi put dogodilo u veljači, nakon što je u siječnju dosegnuo rekordne razine. Tada mu je trebalo sedam mjeseci da bi krajem kolovoza dosegnuo nove najviše razine u povijesti.

Jučerašnji oštar pad cijena dionica posljedica je, kažu analitičari, i niskog obujma trgovanja, s obzirom na to da se nakon Dana zahvalnosti trgovalo skraćeno.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones potonuo je 4,5 posto, dok je S&P 500 skliznuo 3,8, a Nasdaq indeks 4,3 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od ožujka.

Tako je na Wall Streetu nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje mjesece.

U listopadu su na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, pada cijena nafte i povećanja kamata Feda.

Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

Zbog toga su Dow Jones i S&P 500 indeks na gubitku u ovoj godini. Oba su indeksa sada za više od 1 posto ispod razina na kojima su bili 31. prosinca prošle godine.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,49 posto, na 11.192 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 4946 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,11 posto, na 6952 boda.