SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Nasdaq oštro pao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2017. - 08:27:47
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, dok je Nasdaq indeks oštro pao jer se ulagači preusmjeravaju iz tehnološkog u bankarski i druge sektore koji bi ubuduće mogli najviše rasti.

Dow Jones ojačao je 0,44 posto, na 23.940 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,04 posto, na 2.626 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 posto, na 6.824 boda.

Oštar pad Nasdaq indeksa posljedica je povlačenja ulagača iz tehnološkog sektora, koji je ove godine najveći dobitnik.

Tako je jučer S&P indeks tog sektora potonuo 2,6 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak u više od pet mjeseci, pri čemu su cijene dionica Amazona, Applea, Alphabeta i Facebooka pale između 2 i 4 posto.

S druge strane, Dow Jones dosegnuo je novu rekordnu razinu jer su se ulagači preusmjerili iz tehnološkog u druge sektore, kao što su financijski i industrijski, koji bi u idućem razdoblju mogli najviše rasti zahvaljujući poboljšanjima u gospodarstvu, ublažavanju regulacija i višim kamatnim stopama.

Tako je financijski sektor snažno porastao drugi dan zaredom, za 1,8 posto, dok je industrijski ojačao 0,9 posto.

"Možemo vidjeti da su danas ulagači odlučili povući zaradu iz tehnološkog sektora i te novce uložiti u područja koja će profitirati od nižih poreza, labavljenja regulacija, viših kamatnih stopa i jačeg rasta gospodarstva", kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Preusmjeravanje kapitala posljedica je, kaže, napretka u pregovorima o poreznoj reformi u Kongresu, pa se ulagači nadaju smanjenju poreza kompanijama. A to bi potaknulo rast zarada kompanija, a time i daljnji rast cijena dionica.

Isto tako, porezna reforma mogla bi potaknuti brži rast gospodarstva, a time i inflacije, pa bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

A na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva ukazuje jučer objavljena druga procjena prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 3,3 posto na godišnjoj razini, najviše od trećeg kvartala 2014. godine, dok je prva procjena govorila o rastu od 3 posto.

To pozitivno utječe na bankarski sektor, kao i nedavna izjava Jeromea Powella, koji bi iduće godine trebao zamijeniti Janet Yellen na čelu američke središnje banke Feda, da bi se mogle olabaviti regulacije u financijskom sektoru.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 posto, na 7.393 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 13.061 bod, a pariški CAC 0,14 posto, na 5.398 bodova.