SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 oslabio
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.07.2017. - 07:41:14
NEW YORK – Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina zbog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,39 posto, na 21.796 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,10 posto, na 2.475 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 6.382 boda.

Novi rekord Dow Jones indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Verizona za više od 7,5 posto, nakon što je najveći američki mobilni operator objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, najviše su jučer pale, za 0,8 posto, cijene u tehnološkom sektoru, i to premda je dionica Facebooka poskupila gotovo 3 posto, nakon što je najveća svjetska društvena mreža objavila poslovne rezultate.

Pad tehnološkog sektora, nakon snažnog uspona prethodnih dana, glavni je razlog zbog čega su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina.

"Pomalo iznenađuje slabost tehnološkog sektora jer su kompanije iz tog sektora objavile dobre poslovne rezultate. Moguće je da su neki ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta", kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Znatno su jučer pale i cijene dionica u prometnom sektoru, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata poštanske kompanije UPS. To je zabrinulo ulagače jer se taj sektor smatra svojevrsnim barometrom situacije u gospodarstvu.

"Raspoloženje na tržištu odredio je i prometni sektor koji nam govori nešto na što nismo obraćali pažnju", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

I idućih dana u fokusu ulagača bit će kvartalni rezultati kompanija. Od početka sezone objava izvješća o poslovnim rezultatima izvijestila je gotovo polovica kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina prebacila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 10,7 posto, dok su prije tjedan dana očekivali rast zarada od oko 8 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 7.443 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 posto, na 12.212 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 5.186 bodova.