SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 oslabio
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.12.2017. - 06:11:09
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući rastu cijena dionica u bankarskom i trgovačkom sektoru, dok su S&P 500 i Nasdaq pali zbog pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 0,24 posto, na 24.290 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.639 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 6.775 bodova.

Nova najviša razina Dow Jonesa u povijesti zahvaljuje se snažnom rastu cijena u bankarskom sektoru, pri čemu su dionice Bank of America, JPMorgan Chasea, Wells Farga i Citigroupa poskupile više od 2 posto.

Razlog je tome odluka Senata u subotu rano ujutro o prihvaćanju prijedloga poreznog zakona, a kako je Zastupnički dom Kongresa svoj prijedlog poreznih promjena donio još polovicom studenoga, ovoga bi tjedna mogli započeti pregovori između dvaju domova o usuglašavanju dvaju prijedloga.

Prihvaćanje porezne reforme značilo bi da je predsjednik SAD-a Donald Trump ispunio jedno od najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje, koje je mjesecima podržavalo rast cijena dionica.

Ulagači se nadaju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica. Porezi kompanijama trebali bi biti smanjeni s 35 na 20 posto.

"To će vjerojatno rezultirati povećanjem dividendi i programa otkupa dionica, a to bi trebalo podržati daljnji rast cijena dionica", objašnjava Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Osim toga, porezna reforma mogla bi potaknuti rast potrošnje Amerikanaca, što bi potaknulo i rast inflacije, a to bi moglo navesti američku središnju banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata.

A to ide u prilog bankarskom sektoru jer bi mu više kamatne stope povećale profitabilnost.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer i trgovački sektor, koji bi također trebao profitirati od porezne reforme i povećanja potrošnje građana.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa su dionice Microsofta pojeftinile 3,7 posto, a Nvidie i PayPal Holdingsa više od 5,5 posto.

Tehnološki je sektor s rastom od početka godine za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, usporedbe radi, S&P 500 istodobno ojačao 18 posto.

No, od kraja studenoga tehnološki je sektor izgubio više od 3 posto jer se ulagači preusmjeravaju u druge sektor koji bi mogli imati najviše koristi od smanjenja poreza.

"Ulagači se preusmjeravaju iz tehnološkog u druge sektore, kao što je trgovački, jer bi ti sektori mogli imati više koristi od porezne reforme", kaže Michael Matousek, direktor u tvrtki U.S. Global Investors.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 7.338 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,53 posto, na 13.058 bodova, a pariški CAC 1,36 posto, na 5.389 bodova.