SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 pao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2017. - 07:17:25
NEW YORK – Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 oslabio pod pritiskom pada cijena dionica u financijskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na rekordnih 23.557 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 2.590 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 6.767 bodova.

Najviše su jučer, više od 1 posto, porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima, kao što su komunalni i potrošački.

S druge strane, oštro je 1,5 posto, pala cijena dionice Goldman Sachsa, a pod pritiskom su se našle i dionice JPMorgana te Bank of America, pa je financijski sektor bio najveći gubitnik.

Nakon objave slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, oštro je, više od 13 posto, pala cijena Priceline, dok je dionica turističke web stranice TripAdvisora pojeftinila 23 posto.

"Kompanije koje podbace u odnosu na očekivanja bivaju oštro kažnjene. To ukazuje na nervozu na tržištu", kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Ipak, većina kompanija dosad je u sezoni objava poslovnih izvješća ostvarila bolje rezultate nego što se očekivalo. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

No, jučer su većinu vremena najvažniji indeksi proveli u negativnom području, dok je Russell 2000 indeks, koji sadrži dionice malih kompanija, pao 1,3 posto, što se tumači nervozom ulagača u vezi porezne reforme.

Prošloga su tjedna republikanski zastupnici u američkom Kongresu predstavili prijedlog reforme koji uključuje smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, ali i ukidanje pojedinih poreznih olakšica.

A ukidanje olakšica izazvalo je protivljenje mnogih interesnih skupina. Uz to, veliko je pitanje kako spriječiti rast javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina.

Analitičari kažu da predstoje teški pregovori oko porezne reforme, pa je pitanje kako će zakon na kraju izgledati.

"Dosta je skeptičnosti po pitanju porezne reforme. Činjenica da je Russell indeks pao ukazuje na zabrinutosti u vezi sudbine porezne reforme jer manje tvrtke plaćaju veće poreze nego velike kompanije", kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki Newbridge Securities.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,65 posto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,66 posto, na 13.379 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.480 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.