SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 stagnirao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.11.2017. - 06:56:59
NEW YORK – Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači pažljivo analiziraju tko su dobitnici i gubitnici u dugo očekivanom prijedlogu porezne reforme.

Dow Jones ojačao je 0,35 posto, na rekordnih 23.516 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,02 posto, na 2.579 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,02 posto, na 6.714 bodova.

Novi rekordni doseg Dow Jones indeksa zahvaljuje se usponu cijena dionica industrijskih divova Boeinga i 3M-a, kao i investicijske banke Goldman Sachs.

S druge strane, uteg za S&P 500 i Nasdaq indeks predstavljao je, među ostalim, pad cijene dionice Facebooka za 2 posto jer je ulagače zabrinula najava povećanih troškova te društvene mreže, pa su njezini snažni kvartalni poslovni rezultati ostali u drugom planu.

U fokusu ulagača bio je jučer prijedlog republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o najvećoj poreznoj reformi od 1980.-ih godina, koju je najavio predsjednik SAD-a Donald Trump još u izbornoj kampanji.

Prijedlog sadrži smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i smanjenje poreza građanima, ali i ukidanje pojedinih poreznih olakšica.

Taj opsežan prijedlog reforme na otprilike 430 stranica doveo bi do povećanja javnog duga za, procjenjuje se, oko 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina, pa je pitanje, kažu analitičari, kako će se taj utjecaj na proračun anulirati.

I dok ulagači analiziraju utjecaj tog prijedloga na pojedine sektore, analitičari kažu da je prijedlog reforme tek u početnoj fazi i da predstoje naporni pregovori.

"Još je puno nepoznanica i predstoje dugi pregovori, pa je teško sada izvlačiti zaključke o tome kakav će na kraju biti zakon", kaže William Delwiche, strateg u tvrtki Baird.

Odluka predsjednika Trump o nominaciji Jeromea Powella za novog predsjednika Feda, nakon što u veljači istekne mandat Janet Yellen, nije jučer značajnije utjecala na tržište jer je bila očekivana.

Powell odgovara tržištima dionica jer će, vjeruje se, nastaviti voditi umjerenu monetarnu politiku kakvu je vodila Yellen.

U fokusu ulagača bili su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od tri četvrtine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je 73 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 7,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Pariški CAC indeks skliznuo je 0,07 posto, na 5.510 bodova, a frankfurtski DAX 0,18 posto, na 13.440 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,90 posto, na 7.555 bodova, nakon što je Bank of England po prvi put nakon 10 godina povećala kamatne stope.