SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord Nasdaqa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.04.2017. - 09:28:05

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 20.981 bod, dok je S&P 500 porastao 0,06 posto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na rekordnih 6.048 bodova.

Nova povijesno najviša razina Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, kao što su Comcast, PayPal i Intuit, nakon što su objavile bolje kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičari procjenjivali.

Za očekivati je da će Nasdaq u petak nastaviti rasti, s obzirom da su u produženom trgovanju nakon zatvaranja tržišta cijene dionica Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i Amazona skočile više od 4 posto, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija izvješćuje o boljim nego što se očekivalo zaradama.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 12,4 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

"Većina ulagača očekivala je ubrzanje rasta zarada kompanija i to se realizira. Unatoč svim zabrinutostima oko geopolitičkih rizika i sporog rasta gospodarstva, tržište reagira na poboljšanje zarada kompanija", kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

I dok su u tehnološkom sektoru cijene dionica znatno porasle, u energetskom su pale za 1,1 posto, što je posljedica pada cijena nafte za 0,8 posto jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje na smanjuje kao što se očekivalo.

Na europskim burzama su, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 posto, na 7.237 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,23 posto, na 12.443 boda, a pariški CAC 0,31 posto, na 5.271 bod.