SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.09.2017. - 07:44:37
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skočio više od 1 posto, dosegnuvši novu rekordnu razinu, jer su ulagači odahnuli sbog splašnjavanja tenzija u vezi Sjeverne Koreje i jer su štete od uragana Irma u SAD-u manje nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 1,19 posto, na 22.057 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,08 posto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 6.432 boda.

Skok S&P 500 na najvišu razinu u povijesti zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora tog indeksa. Pritom je najviše porastao financijski sektor jer su se oporavile dionice osiguravajućih kuća.

Taj je sektor danima bio pod pritiskom zbog šteta od uragana Harvey, koji je prije dva tjedna poharao Teksas, a potom i zbog Irme.

No, čini se da su štete od tog uragana koji je u nedjelju pogodio Floridu, premda velike, ipak manje nego što su se ulagači plašili.

Zahvaljujući tome, cijene dionica osiguravajućih kuća Universal Insurance Holding i grupe HCI skočile su više od 12, a Heritage Insurancea oko 21 posto.

Ulagači su odahnuli i zbog splašnjavanja geopolitičkih tenzija, koje su trajale danima nakon što je Sjeverna Koreja prije desetak dana izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus.

Očekivalo se da bi ta zemlja tijekom vikenda i proslave godišnjice osnivanja mogla ispaliti novu raketu. No, suzdržala se od novih provokacija, pa je održana samo velika proslava na kojoj je diktator Kim Jong Un čestitao znanstvenicima zaslužnima za nedavni nuklearni pokus.

"Vratila se sklonost prema riziku, pa se ulagači vraćaju na tržište. Zasad se radi o rastu cijena dionica jer su ulagači odahnuli zbog dvije stvari – smanjenja geopolitičkih tenzija i poboljšanja vremenskih prilika", kaže Neil Massa, trgovac u tvrtki Manulife Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 posto, na 7.413 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,39 posto, na 12.475 bodova, a pariški CAC 1,24 posto, na 5.176 bodova.