SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.09.2017. - 09:19:10
NEW YORK- Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, a dobro raspoloženje zahvaljuje se nadi ulagača u poreznu reformu.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 22.381 bod, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.510 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 6.453 boda.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se usponu cijena dionica u većini najvažnijih sektora, a predvodio je zdravstveni s dobitkom od oko 0,3 posto.

Rast je zabilježio i financijski sektor, za 0,12 posto, koji jača već danima jer je sve izvjesnije da će američka središnja banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 78 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate.

Premda bi to bilo već treće povećanje kamata Feda od početka godine, ulagači nisu previše zabrinuti jer se procjenjuje da je gospodarstvo dovoljno snažno da to izdrži.

Na to ukazuje i jučer objavljena druga procjena o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju za 3,1 posto, dok je prva procjena iznosila 3 posto.

No, analitičari kažu da se zamah gospodarstva u trećem tromjesečju vjerojatno ponešto usporio jer su uragani Harvey i Irma privremeno zaustavili gospodarske aktivnosti na poharanim područjima na jugu SAD-a.

"Ulagači žele vidjeti da li se rast gospodarstva ubrzava. Dugo će čekati ako očekuju značajnije ubrzavanje rasta", kaže Scott Wren, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Ipak, na tržištima vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poreznu reformu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je predložio najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ′businessu′ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

Unatoč tome, predložena porezna reforma, koju je Trump najavio još u izbornoj kampanji prošle godine i koja je od tada podržavala rast cijena dionica, ohrabrila je ulagače.

Ako Trump uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 7.322 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37 posto, na 12.704 boda, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.293 boda.