SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK
 
Wall Street: Novi rekord za Dow Jones
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.07.2017. - 09:34:57
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo rekordnu razinu, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da će središnja banka zaoštravati monetarnu politiku, ali postupno.

Dow Jones porastao je 0,57 posto, na rekordnih 21.532 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,73 posto, na 2.443 boda, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 6.261 bod.

Uspon indeksa zahvaljuje se umjerenom tonu Janet Yellen u njezinom polugodišnjem izvješću o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilane bilance Feda, no istaknula je da će to biti postupno, ovisno o kretanju gospodarskih pokazatelja.

"Ulagači su se plašili da će biti oštrija. No, Yellen je rekla upravo ono što je tržište očekivalo, pa su ulagači zadovoljni", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Cornerstone Financial Partners.

Pozitivno je na tržište utjecalo i to što Fed ne odustaje od zaoštravanja monetarne politike, što pokazuje da su čelnici središnje banke uvjereni da je trenutačno usporavanje rasta američkog gospodarstva i inflacije samo privremeno te da će se rast uskoro ubrzati.

Najviše je jučer, 1,3 posto, skočio tehnološki sektor, koji se oporavlja od pada prethodnih tjedana. Po istoj stopi porasle su i cijene dionica u nekretninskom sektoru, što pokazuje da ulagači očekuju nastavak jačanja potrošnje i rasta gospodarstva.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 posto, na 7.416 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,52 posto, na 12.626 bodova, a pariški CAC 1,59 posto, na 5.222 boda.