SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord za S&P 500 i Nasdaq
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.05.2017. - 09:24:16
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca.

Dow Jones ojačao je 0,34 posto, na 21.082 boda, dok je S&P 500 porastao 0,44 posto, na 2.415 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na 6.205 bodova.

S&P 500 porastao je jučer šesti dan zaredom, na novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionica u trgovačkom sektoru za prosječnih 1,6 posto, nakon što je nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje.

Dionica Best Buya poskupila je više od 21 posto, a slijedila je cijena dionice Searsa s rastom od 13,5 posto, dok je dionica PVH-a, krovne kompanije modne kuće Tommy Hilfiger, poskupila gotovo 5 posto.

Trgovački lanci nastavili su niz boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata američkih kompanija, što već neko vrijeme podržava rast cijena dionica.

Pozitivno na tržišta utječu i poruke američke središnje banke da će kamatne stope povećavati tek postupno, u skladu s gospodarskim pokazateljima.

"Trenutačno na horizontu nema neposredne opasnosti. Nema straha, samozadovoljstvo podržava tržište", kaže Jimmy Chang, strateg u tvrtki Rockefeller & Co.

Jučer je VIX indeks ′straha′ Čikaške burze opcija pao na najnižu razinu u dva tjedna, 9,7 bodova, što pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Veći uspon indeksa onemogućio je jučer samo pad cijena nafte za gotovo 5 posto zbog čega su dionice u energetskom sektoru u prosjeku pojeftinile 1,8 posto.

Na europskim burzama se, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 posto, na 7.517 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 12.621 bod, a pariški CAC 0,08 posto, na 5.337 bodova.