SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord za S&P 500
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.08.2018. - 08:17:00

NEW YORK - Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i poruci predsjednika Feda Jeromea Powella da će središnja banka zadržati dosadašnji tempo povećanja kamata.

Dow Jones ojačao je 0,5 posto, na 25.790 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 2.874 boda, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 7.945 bodova.

Novu rekordnu razinu S&P 500 dosegnuo je u petak. Dosadašnju rekordnu razinu S&P 500 indeks postavio je 26. siječnja, no potom je do 8. veljače zbog rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine potonuo više od 10 posto.

Na tržištu i dalje vladaju "bikovi"

U petak dosegnuti novi rekord tog indeksa pokazuje da na tržištu i dalje vladaju 'bikovi', a time je i službeno potvrđeno dosad najduže razdoblje vladavine 'bikova', koje se sada proteže na više od 3.450 dana.

Procjenjuje se, naime, da je Wall Street u razdoblju uzleta još od 9. ožujka 2009. godine, kada su investitori ostavili iza sebe financijsku krizu koja je izbrisala više od polovine vrijednosti američkog dioničkog tržišta. Otada se S&P i više nego učetverostručio.

Dobro raspoloženje ulagača prošloga tjedna ponajviše se zahvaljuje poruci predsjednika američke središnje banke Powella da je postupno povećanje kamatnih stopa najbolji način da se zaštiti gospodarstvo, zadrži snažan rast zapošljavanja i spriječi preveliki rast inflacije.

Powellovi komentari nisu promijenili očekivanja na tržištu da će Fed, koji je od početka godine u dva navrata povećao kamate, do kraja godine još u rujnu, a vjerojatno i prosincu povećati cijenu novca.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci o rastu proizvodnje i isporuka kapitalnih proizvoda koji potvrđuju da američko gospodarstvo stabilno raste.

„To je ono što je tržište htjelo čuti. Ekonomski podaci i snažno okruženje su osnova, a Powell nije tome stao na put", kaže Oliver Pursche, strateg u fondu Bruderman Asset Management.

Tržište cijeli tjedan bilo nervozno zbog Trumpa

No, tržište je prošloga tjedna bilo prilično nervozno.

„Prilično je mnogo vijesti koje su negativne za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a to je unijelo neizvjesnost na tržište", ocjenjuje Robert Phipps, direktor investicijskog društva Per Stirling Capital Managementa.

Na raspoloženje investitora utjecali su i potencijalni politički problemi Donalda Trumpa nakon sudskih presuda dvojici njegovih nekadašnjih bliskih suradnika.

Naime, sud je utvrdio da je bivši Trumpov voditelj izborne kampanje Paul Manafort počinio porezne i bankarske prijevare, dok je bivšem Trumpovom odvjetniku Michaelu Cohenu utvrđeno da je kriv po nizu optužbi, a Cohen je u iskazu kazao da je postupao po instrukcijama Trumpa.

Investitori razmatraju hoće li takav razvoj događaja naštetiti republikancima na izborima u studenome. Krenule su i špekulacije o njegovu opozivu, koje su učestale zadnja dva dana nakon izricanja tih presuda.

Trump je upozorio da bi njegova smjena mogla uroditi velikom štetom za američko gospodarstvo, igrajući na svoju najbolju kartu - ekonomiju - kako bi ugušio govorkanja o opozivu.

"Reći ću vam nešto, ako ikada budem smijenjen, mislim da će tržišta propasti, mislim da će svi biti vrlo siromašni", rekao je Trump u intervjuu u emisiji Fox and Friends.

Neizvjesnosti na tržištu pridonijeli su i neuspješni pregovori američke i kineske delegacije o trgovinskim problemima nakon dva dana razgovora u Washingtonu. Štoviše, u četvrtak su SAD i Kina uveli međusobne dodatne carine od 25 posto na robni uvoz vrijedan dodatnih 16 milijardi dolara.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 7.577 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,5 posto, na 12.394 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 5.432 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,5 posto, na 22.601 bod.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.