SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.10.2017. - 07:43:41
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeksi porasli treći dan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine u povijesti, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 22.997 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 2.559 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,01 posto, na 6.623 boda.
Cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi već dulje vrijeme stabilno rastu, pa se jučer u jednom trenutku Dow Jones, po prvi put u povijesti, probio iznad psihološki važne granice od 23.000 bodova. No, kasnije je ponovno skliznuo ispod nje.

"Možda će trebati nekoliko dana, pa čak i tjedana dok se Dow Jones čvršće ne probije iznad te razine. Pred nama je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća, a činjenica je da je tržište raslo uoči te sezone", kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Boston Private Health.

Ulagače su jučer ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija. Zahvaljujući tome, cijena dionice najvećeg američkog zdravstvenog osiguravatelja UnitedHealtha skočila je više od 5 posto, dok je dionica Johnson&Johnsona poskupila više od 3 posto.

Zahvaljujući tome, zdravstveni je sektor jučer bio najveći dobitnik, s rastom od 1,3 posto.
S druge strane, financijski je sektor oslabio, pri čemu je cijena dionice Goldman Sachsa pala 2,6 posto, premda je ta investicijska banka objavila veću nego što se očekivalo kvartalnu dobit.

Prošloga tjedna započela je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i to će, kažu analitičari, idućih tjedana usmjeravati tržište.
Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla više od 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama. No, analitičari obično postavljaju procjene nisko jer je zbog toga kompanijama lakše premašiti očekivanja, pa se otvara prostor za rast cijena dionica.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 posto, pa se ulagači, kažu analitičari, nadaju da će rezultati kompanija i njihove procjene daljnjeg poslovanja opravdati tako snažan rast indeksa.

S obzirom na visoke razine cijena i predstojeća poslovna izvješća, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 5,9 milijardi.
I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 posto, na 7.516 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 0,03 posto, na 5.361 bod, a frankfurtski DAX 0,07 posto, na 12.995 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.