SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Wall Street: Novi rekordi nakon poruka Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.07.2017. - 07:40:05
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i poruka Feda da će monetarnu politiku zaoštravati sporo.

Dow Jones ojačao je 0,45 posto, na 21.711 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.477 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 6.422 boda.

Nove povijesno najviše razine indeksa ponajviše se zahvaljuju nizu boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata kompanija, među kojima Boeinga i AT&T-a.

Cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova skočila je gotovo 10 posto, dok je dionica telekomunikacijskog diva poskupila 5 posto.

Od početka sezone kvartalnih izvješća poslovne rezultate objavila je otprilike trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina prebacila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 9,9 posto, dok su prije tjedan dana očekivali rast zarada od oko 8 posto.

Priopćenje čelnika američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, nije osjetnije utjecalo na tržište jer su poruke u skladu s očekivanjima.

Fed je ostavio ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu između 1,0 i 1,25 posto te poručio da će nastaviti sporo zaoštravati monetarnu politiku. Poručio je, također, da će bilance početi smanjivati relativno skoro, iz čega su analitičari zaključili da je Fed uvjeren da je gospodarstvo u dobrom stanju.

"Ovakve odluke Feda bile su očekivane i nisu značajnije utjecale na tržište. Smatram da poruke Feda da će biti oprezan u odlučivanju daju tržištu svojevrsnu zaštitu od prodaje dionica", kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a poručuje da je do kraja godine moguće još jedno povećanje cijene novca, ovisno o gospodarskim pokazateljima.

Međutim, američko gospodarstvo ne raste tako brzo kao što se očekivalo, dok je stopa inflacije ispod ciljanih razina Feda od dva posto. Stoga sve manje ulagača očekuje da će Fed u ovoj godini još jednom povećati kamate.

Nakon jučerašnjeg priopćenja Feda, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi da će kamate biti povećane u prosincu iznose samo 38 posto, dok su još prije mjesec dana bili veći od 50 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 7.452 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 12.305 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 5.190 bodova.