SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street ojačao nakon dva dana pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.08.2017. - 08:58:22
NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi blago porasli, nakon dva dana pada, jer predsjednica Feda Janet Yellen nije u Jackson Holeu govorila o monetarnoj politici i povećanju kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 21.813 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 2.443 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,09 posto, na 6.265 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja podršku tržištu pružio je Gary Cohn, glavni savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, kazavši da će Bijela kuća idućega tjedna svoju pažnju posvetiti poreznoj reformi.

Ministar financija Steven Mnuchin kazao je, pak, da će gornja razina zaduživanja države biti povećana u roku do kraja rujna i da su razgovori sa čelnicima Kongresa iz obje stranke pokazali da su svi na istoj liniji.

To je ponešto umirilo ulagače koji su se plašili da Kongres neće uspjeti u roku postići dogovor o financiranju države i povećanju gornje granice javnog duga.

Pozitivno je na tržište utjecalo i to što na Fedovoj godišnjoj konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu predsjednica američke središnje banke Janet Yellen nije govorila o monetarnoj politici, nego o financijskoj stabilnosti.

Poručila je da su reforme uvedene nakon financijske krize između 2007. i 2009. godine ojačale financijski sustav, a da nisu naštetile gospodarskom rastu.

Ni predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi nije u Jackson Holeu kazao ništa nova o planovima u vezi monetarne politike, što je umirilo ulagače koji su se plašili da će biti najava zaoštravanja politike.

"Ulagači su se plašili da će i Yellen i Draghi biti oštriji po pitanju monetarne politike. No, pokazalo se da su ta strahovanja bila pretjerana i nije bilo negativnih iznenađenja", kaže Jaffrey Cleveland, ekonomist u tvrtki Payden & Rygel.

Nakon jučerašnjeg rasta, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 0,65 posto, dok je S&P 500 porastao 0,7, a Nasdaq indeks 0,8 posto. To je prvi rast tih indeksa nakon dva tjedna pada.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.401 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 12.167 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 5.104 boda.