SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street ojačao više od 1 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.03.2018. - 07:15:11
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle više od 1 posto jer ulagači vjeruju da će predsjednik SAD-a Donald Trump popustiti u vezi najavljenih carina na uvoz čelika i aluminija, pa su splasnula strahovanja od trgovinskih ratova.

S&P 500 porastao je 1,1 posto, a Dow Jones 1,4 posto. Nasdaq je bio u plusu od 1 posto. 

Trumpovi planovi o uvođenju tarifa na čelik i aluminij dočekani su s negodovanjem u redovima Republikanaca koji strahuju kakve bi posljedice to moglo imati na američku ekonomiju. 

Europska komisija će u srijedu razmatrati protumjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik Komisije, dodavši kako će odgovor Europe biti "brz, čvrst i razmjeran".

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagirali i krenuli razmišljati o protumjerama.

Europska unija mogla bi uvesti carine od 25 posto na uvoz levisica i burbona iz SAD-a ako američki predsjednik uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe, kazala je u ponedjeljak za BBC povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Legendarne američke traperice i žestoko piće nalaze se na skiciranom popisu američkih proizvoda čiji bi uvoz EU mogao ubuduće cariniti, pojasnila je Malmstroem.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.