SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street ojačao više od 1 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.03.2018. - 07:15:11
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle više od 1 posto jer ulagači vjeruju da će predsjednik SAD-a Donald Trump popustiti u vezi najavljenih carina na uvoz čelika i aluminija, pa su splasnula strahovanja od trgovinskih ratova.

S&P 500 porastao je 1,1 posto, a Dow Jones 1,4 posto. Nasdaq je bio u plusu od 1 posto. 

Trumpovi planovi o uvođenju tarifa na čelik i aluminij dočekani su s negodovanjem u redovima Republikanaca koji strahuju kakve bi posljedice to moglo imati na američku ekonomiju. 

Europska komisija će u srijedu razmatrati protumjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik Komisije, dodavši kako će odgovor Europe biti "brz, čvrst i razmjeran".

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagirali i krenuli razmišljati o protumjerama.

Europska unija mogla bi uvesti carine od 25 posto na uvoz levisica i burbona iz SAD-a ako američki predsjednik uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe, kazala je u ponedjeljak za BBC povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Legendarne američke traperice i žestoko piće nalaze se na skiciranom popisu američkih proizvoda čiji bi uvoz EU mogao ubuduće cariniti, pojasnila je Malmstroem.