SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Oprez nakon poruka Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.05.2017. - 09:17:49
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale u opreznom trgovanju nakon poruka američke središnje banke i objave kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 20.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 6.072 boda.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene.

U priopćenju su naveli da je usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju vjerojatno prolazno, da je potrošnja kućanstava solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim razinama.

Poručili su također da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svojem planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji 65 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u lipnju.

Zahvaljujući tome, jučer se među najvećim dobitnicima našao financijski sektor, s prosječnim rastom od 0,6 posto, dok su u sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale.

"Fed se drži svoje mantre o postupnom povećanju kamata, a iduće će najverojatnije uslijediti do lipnja", kaže Ryan Sweet, ekonomist u tvrtki Moody′s Analitics.

Od 8. studenoga, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,6 posto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, u posljednje vrijeme entuzijazam je splasnuo jer ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti realizirati svoja obećanja.

"Bilo je puno optimizma na početku godine zbog Trumpovih obećanja, no taj optimizam počinje nestajati", kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Boston Private.

S druge strane, podršku tržištu pruža tekuća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata u kojoj velika većina kompanija prebacuje očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,2 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,21 posto, na 7.234 boda, a pariški CAC 0,06 posto, na 5.301 bod. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,16 posto, na 12.527 bodova.