SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju oko rekordnih razina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.11.2017. - 07:36:07
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni nedaleko rekordnih razina, pri čemu su dionice u trgovačkom sektoru poskupile, a u energetskom pojeftinile.

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, na 23.579 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,03 posto, na 2.601 bod, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 6.878 bodova.

S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli su s rekordnih razina, dosegnutih u petak, jer su jučer pale cijene dionica u energetskom i sektoru proizvođača poluvodiča.

Energetski je sektor oslabio oko 1 posto jer su cijene nafte na američkom tržištu skliznule s najviših razina u više od dvije godine. Zbog toga je dionice Exxona pojeftinila 0,4, a Chevrona 0,9 posto.

Pod pritiskom su jučer bile i dionice proizvođača čipova, kao što su Micron Technology i Nvidia, što je posljedica analize Morgan Stanaleya prema kojoj će 'super ciklus' potražnje za memorijskim čipovima uskoro oslabiti.

Zbog toga su već ranije na azijskim tržištima pale cijene dionica proizvođača čipova, pri čemu je cijena južnokorejskog Samsunga potonula 5 posto.

Prodaja poluvodiča u svijetu snažno je porasla u trećem tromjesečju, no u četvrtom bi potražnja mogla oslabiti, pa postoji rizik od zaokreta u trendu cijena, objašnjavaju analitičari.

S druge strane, jučer su cijene dionica u trgovačkom sektoru prosječno porasle za 0,7 posto, pri čemu je dionica Amazona poskupila 1,1 posto.

To se zahvaljuje dobrom početku predblagdanske kupovne groznice u SAD-u. Potrošnja Amerikanaca snažno je porasla, posebice u online trgovanju, pa podaci tvrtke Adobe Analytics pokazuju da je na Dan zahvalnosti i 'Crni petak' online prodaja dosegnula 6,9 milijardi dolara, što je oko 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 posto, na 7.383 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 posto, na 13.000 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 5.360 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.