SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street oslabio, investitori oprezni zbog Trumpa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.05.2018. - 08:19:26
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale jer je na tržištu zavladao oprez nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump otkazao summit sa Sjevernom Korejom i zaprijetio uvođenjem carina na uvoz automobila.

I opet je glavni tržišni faktor - Donald Trump.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiran za 12. lipnja u Singapuru.U pismu koje je objavila Bijela kuća, Trump je Kimu poručio da "nažalost" otkazuje summit.

Osim toga, Trump je i službeno naložio ministarstvu trgovine da provjeri mogućnost uvođenja carina na uvoz osobnih i teretnih automobila, kao i na dijelove za njih. Prva zadaća jest provjeriti, da li uvoz vozila predstavlja „opasnost za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država", objavio je Trump u Washingtonu.

Američki predsjednik poziva na istragu temeljem članka 232. Ukaza o proširenju trgovine (Trade Expansion Act) iz 1962. jer on smatra kako su „ključne industrije kao što su automobili i dijelovi za automobile imaju odlučujuću ulogu u snazi naše nacije". No tu nije tek pitanje da li uvoz Mercedesa, BMW-a ili Porschea ugrožava nacionalnu sigurnost, nego ako je to razlog, onda američki predsjednik takve carine može nametnuti tek svojim ukazom bez suglasnosti zastupničkih tijela. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.