SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street oslabio treći dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.03.2019. - 08:16:33
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i jučer, treći dan zaredom, jer se ulagači boje pada zarada kompanija pa ih nije osobito ohrabrio ni neočekivano brz rast američkog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 69 bodova ili 0,27 posto, na 25.916 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 2.784 boda, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 7.532 boda.

Jučer je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, više od 2,3 posto koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

No ulagači nisu osobito reagirali na taj podatak jer to predstavlja usporavanje, s obzirom na to da je u prethodnom kvartalu BDP porastao za 3,4 posto.

U cijeloj prošloj godini američko gospodarstvo poraslo je za 2,9 posto, malo ispod 3 posto koliko je procjenjivala vlada predsjednika Donalda Trumpa nakon uvođenja porezne reforme.

No ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalnog gospodarstva, što će utjecati na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 1,1 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

„Sezona objava poslovnih rezultata za četvrto lanjsko tromjesečje je završena, a nema ni novih poticajnih vijesti o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. S obzirom na to, tržište se priprema za razdoblje konsolidacije nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci", kaže Terry Sandven, strateg u U.S Bank.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 11 posto, nadoknadivši veći dio gubitaka od kraja prošle godine.

To se zahvaljuje nadi ulagača da američka središnja banka, zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka u ovoj godini neće povećavati kamate, kao i nadi u trgovinski dogovor SAD-a i Kine.

Jučer je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao da pregovori između Washingtona i Pekinga i dalje napreduju, nakon 'fantastičnog' progresa prošloga tjedna. No to nije impresioniralo ulagače.

''Prije mjesec dana ovakva bi poruka vjerojatno potaknula rast cijena dionica. No, sada više ne, vrijeme je za objavu konkretnih detalja o napretku", kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 posto, na 7.074 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,25 posto, na 11.515 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.240 bodova.