SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Pad indeksa, Fed razočarao investitore
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.07.2019. - 09:55:18

NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi osjetno pali nakon izvješća koje najavljuje smanjenje kamatnih stopa Feda za samo 0,25 postotnih bodova, što je razočaralo ulagače koji su očekivali agresivniji rez središnje banke.

Dow Jones oslabio je 68 bodova ili 0,25 posto, na 27.154 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,62 posto, na 2.976 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 8.146 bodova.

Pad indeksa posljedica je izvješća Wall Street Journala da američka središnja banka nije spremna za smanjenje kamata za 0,50 postotnih bodova na sjednici krajem srpnja.

WSJ piše da je izgledno smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova na predstojećoj sjednici, a potom je moguće daljnje smanjenje cijene novca zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih neizvjesnosti.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed na sjednici krajem srpnja kamate smanjiti agresivnije.

U četvrtak su, naime, cijene dionica na Wall Streetu znatno porasle jer je John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazao da si, s obzirom na nisku inflaciju, Fed ne može dopustiti čekanje hoće li se potencijalni ekonomski rizici materijalizirati.

To je izazvalo špekulacije o agresivnom smanjenju kamata, pa su trgovci na tržištu novca nakon Williamsovih izjava procjenjivali da postoji 70 posto izgleda da će Fed smanjiti kamate za 0,50 postotnih bodova, no jučer su te procjene smanjene na 22 posto.

Čini se da izvješće WSJ-a predstavlja reakciju Feda na Williamsove izjave koje su potaknule špekulacije o agresivnom smanjenju kamata.

"Čini se da Fed komunicira svoje poruke. U osnovi pokušavaju pojasniti svoju politiku", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

I dok su poruke Feda razočarale ulagače, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine američkih kompanija koje su dosad objavile kvartalna izvješća.

Zbog toga su analitičari povećali procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti za 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prije tjedan dana očekivali pad zarada za 0,2 posto.

Unatoč tome, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones pao je 0,64 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,23, a Nasdaq indeks 1,19 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 posto, na 7.508 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,26 posto, na 12.260 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 5.552 boda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.