SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOREKCIJA
 
Wall Street: Pad tehnološkog sektora pritisnuo indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.06.2017. - 09:52:18
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, a ulagači su oprezni dok razmatraju kako će gospodarstvo izdržati povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 0,07 posto, na 21.359 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 2.432 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 6.165 bodova.

Pad indeksa ponajviše je posljedica nastavka pritiska na dionice u tehnološkom sektoru, koji traje od prošloga petka. S&P indeks tog sektora oslabio je jučer daljnjih 0,5 posto.

Pritom su dionice Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i Applea skliznule između 0,6 i 0,8 posto, jer je nekoliko analitičara smanjilo procjene za dionice tih kompanija.

Unatoč padu u proteklih tjedan dana, tehnološki je sektor i dalje najveći dobitnik od početka ove godine i dao je najveći doprinos rastu S&P 500 indeksa u tom razdoblju za 8,6 posto.

"Čini se da neka velike imena koja su ove godine predvodila rastom na tržištu gube na zamahu. Istodobno gospodarski pokazatelji nisu dovoljno dobri da bi ulagači kupovali dionice u drugim sektorima", kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital Associates.

Financijski i energetski sektor, koji bi trebali rasti tijekom gospodarskog jačanja, također su jučer pali. Financijski sektor za 0,4, a energetski za 0,7 posto.

A da se rast američkog gospodarstva usporava pokazali su slabiji nego što se očekivalo podaci o inflaciji i prometu u trgovini na malo.

To otvara pitanje je li najveće svjetsko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo još jedno povećanje kamata u ovoj godini, nakon što je američka središnja banka povećala ključne kamate po drugi put od početka godine.

Kao što se očekivalo, Fed je u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 posto i signalizirao da bi do kraja godine mogao još jednom povećati cijenu novca.

Uz to, Fed je signalizirao i da bi uskoro mogao početi smanjivati bilance koje su povećane posljednjih godina jer je središnja banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Pitanje je, kažu analitičari, kako će zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo.

"Monetarna politika se zaoštrava. Promjene u fiskalnoj politici se odgađaju, a inflacija se, čini se, ne kreće onako kako bi tržišta i Fed to željeli", kaže John Augustine, direktor u Huntington National Bank.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica skliznuo je 0,4 posto.