SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOREKCIJA
 
Wall Street: Pad tehnološkog sektora uzdrmao indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.06.2017. - 09:19:00
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u posljednjih šest tjedana, što je ponajviše posljedica nastavka pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones skliznuo je 0,78 posto, na 21.287 bodova, dok je S&P 500 potonuo 0,86 posto, na 2.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,44 posto, na 6.144 boda.

Najveći dnevni pad Dow Jones i S&P 500 indeksa u posljednjih šest tjedana ponajviše je posljedica pada cijena u tehnološkom sektoru za 1,8 posto, pri čemu su pojeftinile i dionice velikih kompanija, kao što su Apple i Microsoft.

Taj je sektor pod pritiskom već tri tjedna, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Analitičari kažu da se vjerojatno radi i o rotaciji ulagača iz tog u druge sektore koji su ove godine zaostajali rastom. Tako su jučer porasle cijene dionica u bankarskom i energetskom sektoru.

"Cijene američkih dionica kreću se oko rekordnih razina već dulje vrijeme, ali bez velikog uvjerenja na tržištu. Bez snažnog poticaja koji bi podržao cijene, dionice bi se trebale resetirati i to se upravo događa", kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Cijene dionica snažno su rasle krajem prošle i početkom ove godine, zahvaljujući obećanjima predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, od toga zasad ništa, a pritom se i rast američkog gospodarstva usporava, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

Isto tako, Fed najavljuje još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine, a i druge središnje banke u najvećim svjetskim gospodarstvima signaliziraju da se bliži kraj eri jeftinog novca.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 posto, na 7.350 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,83 posto, na 12.416 bodova, a pariški CAC 1,88 posto, na 5.154 boda.