SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street pao treći dan zaredom zbog straha od trgovinskog rata
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.03.2018. - 07:10:00
Zadnja izmjena: 15.03.2018. - 08:46:18
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD potaknula strahovanja ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inozemstvu.

Dow Jones je srezan 1 posto, na 24,758,12 bodova, S&P 500 je izgubio 0,6 posto i pao na 2.749,48 bodova dok je Nasdaq je pao 0,2 posto, na 7.496,81 bod.

Američka vlada Donalda Trumpa pritišće Kinu kako bi se smanjio njezin trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća.
Doznaje se da Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a usmjerit će se ponajviše na tehnološki i telekomunikacijski sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i perilica za rublje, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protumjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

Kako je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata završila, vijesti iz Washingtona još su značajnija za tržište, kažu analitičari.

"U razdoblju smo kada više nema puno dobrih vijesti. Stoga moguće posljedice uvođenja carina pritišću tržište", kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Boeinga, s padom cijene za 2,5 posto, jer bi uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija povećalo troškove nabave sirovina tom proizvođaču zrakoplova. Isto tako, ta je kompanija posebno ranjiva zbog mogućih protumjera.