SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street pod pritiskom jeftinije nafte
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.06.2017. - 09:09:00
Zadnja izmjena: 21.06.2017. - 09:13:08
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina, a među najvećim gubitnicama bile su dionice energetskog sektora jer su cijene nafte oštro pale.

Dionice energetskog sektora predvodile su gubitnike u okviru indeksa S&P 500, uz negativnu korekciju od oko 1,3% u prosjeku, dok je sam indeks registrirao pad od 0,7% na 2.437 poena.

Dow Jones je zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,3% na 21.467,1 poen, dok je Nasdaq korigiran 0,8% naniže, a najveće tehnološke kompanije produbile su gubitak. 

Američki WTI izgubio je 2,2% vrijednosti i zadržao se na 43,3 USD po barelu, dok je europski Brent skliznuo 2% na 46 USD po barelu

Znatno su, više od 1 posto, pale i cijene dionica u trgovačkom sektoru jer se ulagači plaše posljedica Amazonovog iskoraka u tradicionalni trgovački sektor.

U petak je, naime, Amazon objavio da će za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods. Taj internetski trgovac i dosad je bio najveći konkurent tradicionalnim trgovačkim lancima, a ovaj njegov potez mogao bi uvelike promijeniti igru u tom sektoru, kažu analitičari.

Ulagače su na oprez naveli i komentari nekoliko dužnosnika Feda koji, čini se, poručuju da slijedi daljnje zaoštravanje monetarne politike, premda se rast američkog gospodarstva usporava.