SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street pod pritiskom jeftinije nafte
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.06.2017. - 09:09:00
Zadnja izmjena: 21.06.2017. - 09:13:08
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina, a među najvećim gubitnicama bile su dionice energetskog sektora jer su cijene nafte oštro pale.

Dionice energetskog sektora predvodile su gubitnike u okviru indeksa S&P 500, uz negativnu korekciju od oko 1,3% u prosjeku, dok je sam indeks registrirao pad od 0,7% na 2.437 poena.

Dow Jones je zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,3% na 21.467,1 poen, dok je Nasdaq korigiran 0,8% naniže, a najveće tehnološke kompanije produbile su gubitak. 

Američki WTI izgubio je 2,2% vrijednosti i zadržao se na 43,3 USD po barelu, dok je europski Brent skliznuo 2% na 46 USD po barelu

Znatno su, više od 1 posto, pale i cijene dionica u trgovačkom sektoru jer se ulagači plaše posljedica Amazonovog iskoraka u tradicionalni trgovački sektor.

U petak je, naime, Amazon objavio da će za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods. Taj internetski trgovac i dosad je bio najveći konkurent tradicionalnim trgovačkim lancima, a ovaj njegov potez mogao bi uvelike promijeniti igru u tom sektoru, kažu analitičari.

Ulagače su na oprez naveli i komentari nekoliko dužnosnika Feda koji, čini se, poručuju da slijedi daljnje zaoštravanje monetarne politike, premda se rast američkog gospodarstva usporava.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.