SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street porastao četvrti dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.02.2018. - 07:30:22
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, pri čemu su prevodili financijski i tehnološki sektor, premda bi jačanje inflacije u SAD-u moglo navesti Fed na brži tempo povećanja kamata.

Dow Jones skočio je 1,03 posto, na 24.893 boda, dok je S&P 500 porastao 1,34 posto, na 2.698 bodova, a Nasdaq indeks 1,86 posto, na 7.143 boda.

Rast najveće svjetske burze četvrti dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlotjednog oštrog pada, zahvaljuje se usponu cijena dionica u sedam od 11 najvažnijih indeksa S&P 500 indeksa.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u financijskom sektoru, 2,3 posto, te tehnološkom, 1,95 posto.

U posljednja četiri dana S&P 500 indeks ojačao je 4,6 posto, no i dalje je u minusu oko 6 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.

Među najvećim dobitnicama bile su jučer dionice tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Facebook, koje su poskupile između 1,8 i 3,7 posto.

Te su dionice, zajeno s izdanjima Alphabeta i Netflixa, i lani snažno porasle i najviše pridonijele rastu burzovnih indeksa.

Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investments, kaže da dionice tih tehnoloških divova ulijevaju povjerenje ulagačima jer su im poslovni rezultati snažni, a tehnološko tržište i dalje snažno raste.

„Kako su se te dionice dobro držale i tijekom nedavnog potresa na tržištu, ulagači osjećaju da ih i sada mogu kupovati jer neće pretrpiti veće gubitke ako tržište ponovno krene prema dolje", kaže Martin.

Snažno su jučer porasle i cijene dionica u financijskom sektoru jer bi bankama odgovaralo povećanje kamatnih stopa, s obzirom da bi to utjecalo na rast njihovih zarada.

A na mogućnost rasta kamata ukazali su jučer objavljeni podaci o jačanju inflacije u SAD-u. Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene hrane i energije, porasla je u siječnju 0,3 posto, više od 0,2 posto koliko su očekivali analitičari.

Rast te stope inflacije na godišnjoj razini zadržao se na 1,8 posto, koliko je iznosio i mjesec dana prije.

Ti su podaci izazvali zabrinutost, no s druge strane objavljeno je i da je prošloga mjeseca u SAD-u neočekivano pao promet u trgovini na malo, za 0,3 posto na mjesečnoj razini.

A to ukazuje na slabost potrošnje, što znači da bi pritisci na jačanje inflacije mogli oslabiti.

„Podaci o potrošačkim cijenama pokazali su da inflacija jača, no neće probiti plafon", kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird & Co.

Zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku da ubrza tempo povećanja kamata, jučer su prinosi na američke državne obveznice ponovno dosegnuli najviše razine u četiri godine.

No, za razliku od prošloga tjedna, sada to nije izazvalo pad cijena dionica jer ulagači vjeruju da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata, kažu analitičari.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 7.213 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,17 posto, na 12.339 bodova, a pariški CAC 1,10 posto, na 5.165 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.