SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street porastao, investitore ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.07.2018. - 07:50:15
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija i optimističnom osvrtu predsjednika Feda Jeromea Powella na situaciju u gospodarstvu.

Dow Jones ojačao je 55 bodova ili 0,22 posto, na 25.119 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 2.809 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 7.855 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene dionica porasle su jučer u njih sedam, a najviše u rudarskom i tehnološkom sektoru.

U tehnološkom su sektoru po rastu predvodile dionice Facebooka, Amazon.coma i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, čije su cijene dosegnule rekordne razine jer se ulagači nadaju da će i u ovoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća izvijestiti o snažnom rastu prihoda i dobiti.

Od 39 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, velika većina njih, gotovo 85 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Rast kompanija zahvaljuje se rastu gospodarstva

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 21,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

Ulagače su ohrabrili i optimistični komentari predsjednika američke središnje banke Powella, koji je u izvješću u Kongresu poručio da bi se era stabilnog rasta gospodarstva mogla nastaviti, a na pitanja zastupnika o trgovinskoj politici predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kazao je da se situacija prati.

Ulagači u strahu od trgovinskog rata

Ulagači se, naime, plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao naštetiti rastu oba gospodarstva.

„Powell je sugerirao da Fed prati razvoj događaja u vezi trgovinskih pitanja, a ulagači su to shvatili kao signal da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata ako uvidi bilo kakvu opasnost", kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Na tržištu obveznica ulagači su, pak, Powellove izjave shvatili kao najavu mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa, pa su prinosi na dvogodišnje državne obveznice jučer dosegnuli najviše razine u gotovo deset godina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 posto, na 7.626 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,80 posto, na 12.661 bod, a pariški CAC 0,24 posto, na 5.422 boda.