SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Wall Street porastao nakon dobrih makroekonomskih pokazatelja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.03.2017. - 07:51:54
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, pa je nakon osam dana prekinuto klizanje Dow Jones indeksa, a najviše su porasli financijski i eneregstki sektor, nakon niza boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

Dow Jones ojačao je 0,73 posto, na 20.701 bod, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 2.358 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 5.878 bodova.

Najviše je jučer porastao financijski sektor, za 1,4 posto, a slijedio je energetski, s rastom od 1,3 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte nakon što su dan prije pale na najniže razine u četiri mjeseca.

Pozitivno su na tržište, kažu analitičari, utjecali bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji.

Tako je, primjerice, povjerenje potrošača dosegnulo najvišu razinu u više od 16 godina, zahvaljujući optimizmu na tržištu rada. Uz to, prošloga su mjeseca porasle cijene kuća, dok se trgovinski deficit značajno stanjio.

Sve to ukazuje na ubrzanje rasta američkog gospodarstva.

„Ti podaci pokazuju da je povjerenje prilično visoko, kao i optimizam, pa stoga tržite dionica pokazuje otpornost", kaže Jim Davis, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Tržište je jučer poraslo, premda su mnogi očekivali nesigurno trgovanje nakon što je prošloga petka propao pokušaj predsjednika Donalda Trumpa i republikanaca da tzv. Obamacare zamjene novim zakonom o zdravstvenoj skrbi.

Taj poraz otvorio je pitanje hoće li Trump uspjeti provesti svoja ostala obećanja, među ostalim, o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, koja su mjesecima podržavala rast cijena dionica.

Dio analitičara i investitora smatra da bi se micanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trumpove vlade i republikanaca na ostalim reformama, prije svega poreznoj.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 7.343 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,28 posto, na 12.149 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 5.046 bodova.