SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street porastao, popuštaju trgovinske tenzije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.09.2019. - 07:01:00
NEW YORK – Na Wall Streetu je i u četvrtak S&P 500 indeks porastao, treći dan zaredom, pa se primaknuo rekordnoj razini, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i novim poticajnim gospodarskim mjerama Europske središnje banke.

Dionice tehnoloških kompanija su, drugi dan zaredom, prednjačile po dobicima, pri čemu su deonice Microsofta porasle za 1,0 posto, a PayPala za 2,8 posto.

Pozornost tržišta sada je fokusirana na ECB, koji prvi od ključnih središnjih banaka održava redovnu sjednicu čije će odluke tržišta pažljivo pratiti. Američka središnja banka Fed i japanska središnja banka Bank of Japan održat će sjednice u idućem tjednu.

Investitori većinom očekuju da će ECB smanjiti kamatnu stopu u nastojanju da podupru posrnulo gospodarstvo eurozone. Ostaje, međutim, neizvjesno hoće li ponovno pokrenuti program kvantitativnog ublažavanja nakon što su neki članovi upravnog vijeća posljednjih tjedana izrazili sumnju u pogledu potrebe za ponovnim uvođenjem programa kupnji imovine.