SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Powell potaknuo skok indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.11.2018. - 08:25:37
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi skočili više od 2 posto, što se zahvaljuje komentarima predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella koji sugeriraju da bi ciklus povećanja kamatnih stopa mogao biti pri kraju.

Dow Jones skočio je 617 bodova ili 2,50 posto, na 25.366 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,30 posto, na 2.743 boda, a Nasdaq indeks 2,95 posto, na 7.291 bod.

Najveći dnevni skok Dow Jones i S&P 500 indeksa u posljednjih osam mjeseci zahvaljuje se poruci predsjednika Feda da su kamatne stope sada sasvim blizu neutralnim razinama, onima koje niti potiču niti pritišću rast gospodarstva.

Powell je u govoru u Ekonomskom klubu u New Yorku poručio i da su izgledi za rast američkog gospodarstva pozitivni te da je postupno povećanje kamatnih stopa bilo usmjereno na balansiranje rizicima.

Kazao je i da očekuje daljnji solidan rast gospodarstva, nisku nezaposlenost i inflaciju blizu ciljanih razina od 2 posto.

Još prije dva mjeseca Powell je kazao da su kamate još daleko od neutralnih razina, pa njegov jučerašnji govor analitičari smatraju zaokretom i signalom da se ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje tri godine, približava kraju.

„To je zasigurno promjena retorike i dobrodošla vijest za ulagače. Powell je poručio da su kamate blizu neutralnim razinama, pa je moguće da Fed ubuduće neće povećati kamate onoliko koliko su se ulagači plašili", kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

Analitičari očekuju da će Fed u prosincu još jednom povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

No, kažu da bi u idućoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer se usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo negativno utjecati i na američko, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacijskih pritisaka.

Jučer je objavljena i druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, kojim je potvrđena prva procjena o rastu za 3,5 posto na godišnjoj razini.

Međutim, analitičari kažu da povećanje vanjskotrgovinskog deficita, smanjenje procjena rasta osobne potrošnje i oštar pad prodaje novih kuća ukazuju da se nad dugogodišnjim ciklusom rasta gospodarstva, drugim po dužini u povijesti, sakupljaju tamni oblaci.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će se rast američkog gospodarstva u tekućem tromjesečju usporiti na 2,5 posto.

„Kratkoročno će se rast usporiti, a najveći negativni rizik predstavlja trgovinski rat između SAD-a i Kine", kaže Gus Faucher, glavni ekonomist u tvrtki PNC Financial Services.

U 10 od 11 najvažnijih sektora cijene su dionica jučer porasle, pri čemu najviše, više od 3 posto, u tehnološkom i potrošačkom sektoru. Na gubitku je, pak, bio samo komunalni sektor.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 7.004 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,09 posto, na 11.298 bodova. Pariški CAC ostao je, pak, nepromijenjen, na 4.983 boda.