SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNA NAJAVA
 
Wall Street: Predstoji još jedan težak tjedan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.06.2012. - 08:09:17
NEW YORK - Ulagačima na Wall Streetu predstoji još jedan težak tjedan zbog produbljivanja europske dužničke krize i niza posljednjih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.
Dow Jones indeks prošloga je tjedna pao 2,7 posto, na 12.118 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3 posto, na 1.278 bodova, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 2.747 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača da će Grčka izaći iz eurozone, a Španjolska, zbog slabog punjenja proračuna i golemih gubitaka tamošnjih banaka, morati zatražiti međunarodnu pomoć.

Produbljivanje europske dužničke krize već mjesecima pritišće tržišta, a u posljednje vrijeme lošem raspoloženju na tržištu pridonio je i niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstava u SAD-u, Kini i eurozoni.

Zbog toga se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u one koje se smatraju sigurnim utočištem u nesigurna vremena. Tako su na meti ulagača američke, njemačke, japanske i švicarske obveznice.

Kolika je jagma za njima pokazuje podatak da su prinosi na 10-godišnje američke obveznice pali na svega 1,44 posto, najnižu razinu od kada se prate ti podaci. A prate se od 19. stoljeća.

Cijene dionica oštro padaju širom svijeta. Medvjedi su već zavladali na tržištima u Španjolskoj, Italiji, Brazilu i Rusiji. Mnogi europski burzovni indeksi u minusu su u odnosu na početak godine, a slaba su i azijska tržišta.

Dow Jones indeks također je u minusu u odnosu na početak godine, za 0,8 posto. S&P 500 još uvijek je u plusu, 1,6 posto, kao i Nasdaq indeks, 5,5 posto. No, malo je nade da će se ti indeksi zadržati u pozitivnom području, ne dođe li do preokreta u raspoloženju ulagača.

„Ne vidim nikakvog razloga za oporavak cijena dionica ako ne dođe do novih poticajnih fiskalnih i monetarnih mjera. Ne samo u SAD-u, nego i u drugim najvećim gospodarstvima svijeta", kaže Clark Yingst, analitičar u tvrtki Joseph Gunnar.

U posljednje tri godine tržišta dionica rasla su ponajviše zahvaljujući kombinaciji izdašnih monetarnih mjera središnjih banaka i poticajnih mjera vlada. To je i sada jedina preostala nada ulagačima.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje četvrtak, kada će predsjednik Feda Ben Bernanke u Kongresu izvijestiti o stanju u gospodarstvu.

„Dosad nisu bili ispunjeni svi uvjeti da bi Fed uveo nove poticajne mjere. No, vidimo da se rast gospodarstva usporava, a cijene dionica oštro padaju, pa bi sada mogao reagirati", kaže Tom Pocelli, ekonomist u tvrtki RBC Capital Markets.

Iduća sjednica čelnika američke središnje banke održat će se 19. i 20 lipnja. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je 50 posto šansi da će Fed tada uvesti dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike, tzv. QE3 program, dok su prije mjesec dana procjenjivali da šanse za to iznose 35 posto.