SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Proizvođači čipova predvodili rast
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.04.2019. - 08:06:34
NEW YORK - Na Wall streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski sporazum, a najviše su porasle cijene dionica proizvođača čipova.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,15 posto, na 26.218 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,21 bodova, na 2873 boda, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 7895 bodova.

Rast cijena dionica najviše se zahvaljuje pisanju medija o daljnjem napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je jučer da su razgovori napredovali i da bi dvije strane mogle postići dogovor već ovoga tjedna. To je podržalo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat, koji je prošle godine negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektoru proizvođača poluvodiča, u prosjeku 2,3 posto, jer ti proizvođači značajan dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

No tržište se našlo pod pritiskom nakon što su objavljeni novi slabiji nego što se očekivalo makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva.

Izvješće agencije za zapošljavanje ADP pokazalo je da je u SAD-u u ožujku u privatnom sektoru zaposleno 129.000 radnika, manje nego što se očekivalo, dok je drugo izvješće pokazalo da su aktivnosti u uslužnom sektoru u istom mjesecu bile slabije nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ti podaci, kao i brojni prije objavljeni, podržali su strahovanja od daljnjeg usporavanja rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, nakon što je rast već znatno usporen u prethodnom kvartalu.

To je izazvalo zabrinutosti i u vezi sa zaradama američkih kompanija, a uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem tromjesečju biti za 2 posto niže u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na 7418 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,70 posto, na 11.954 boda, a pariški CAC 0,84 posto, na 5468 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.