SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTIMIZAM
 
Wall Street: Rekord Dow Jonesa deveti dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2017. - 07:32:55
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones dosegnuo rekordnu razinu deveti dan zaredom, a ojačali su i ostali indeksi, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom i potrošačkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,12 posto, na 22.118 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 2.480 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 6.383 boda.

Najviše su jučer, 0,7 posto, porasle cijene dionica u potrošačkom sektoru jer se ulagači nadaju da će najveći trgovački lanci objaviti dobre kvartalne poslovne rezultate.

S rastom od 0,6 posto slijedio je tehnološki sektor, dok su najviše pale, prosječno za 0,9 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Najveću podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od početka sezone objava poslovnih izvješća, o rezultatima je izvijestilo više od dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 72 posto prebacilo očekivanja, više od prosječnih 64 posto u kvartalu.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 12 posto na godišnjoj razini, dok su na početku sezone poslovnih rezultata očekivali rast zarada od oko 8 posto.

No, kako se bliži kraj sezone objava poslovnih izvješća, ulagači su oprezniji, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja.

Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo oko 5,29 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,13 milijardi.

„Na tržištu je danas nedostajalo jasnog usmjerenja. Nema razloga da prodajete dionice, no nema razloga ni za kupnju, s obzirom na visoke razine cijena i da se bliži završetak sezone poslovnih rezultata. Uz to, ovoga se tjedna ne očekuje puno ekonomskih vijesti", kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Boston Private Wealth.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 posto, na 7.531 bod, a pariški CAC 0,09 posto, na 5.207 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,33 posto, na 12.257 bodova

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.