SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Rekord Dow Jonesa dvanaesti dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.02.2017. - 09:44:55
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, 12. dan zaredom, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio ′veliku′ vijest o ulaganjima u infrastrukturu.

Dow Jones ojačao je 0,08 posto, na 20.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 2.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 5.861 bod.

Postavivši rekord 12. dan zaredom Dow Jones ponovio je niz iz 1987. godine, a njegov jučerašnji uspon ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru za 0,9 posto zbog rasta cijena nafte.

Optimizam ulagača podržao je i Trump koji je, osim ′velike′ vijesti o ulaganjima u infrastrukturu, najavio i ′povijesno′ povećanje vojne potrošnje za 9 posto, kao i to da će njegova vlada brzo poduzeti regulatorne reforme.

Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima već mjesecima podržavaju rast cijena dionica, no dosad nije predstavio konkretne planove.

U utorak navečer Trump će u Kongresu održati govor, pa se ulagači nadaju da će objaviti jasnije obrise budućih ekonomskih politika.

"Nadamo se jasnijoj slici nakon njegova govora u Kongresu, što bi moglo potaknuti kupnju ili prodaju dionica", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Zahvaljujući Trumpovoj najavi povećanja proračunskih izdataka na obranu, jučer su porasle i cijene dionica kompanija iz obrambenog sektora, od Boeinga i Lockheed Martina, do General Dynamicsa.

Na europskim burzama se, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 7.253 boda, a frankfurtski DAX 0,16 posto, na 11.822 boda. Pariški CAC ostao je, pak, nepromijenjen na 4.845 bodova.