SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDNI NIZ
 
Wall Street: Rekord Dow Jonesa osmi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.08.2017. - 07:51:44
NEW YORK – Na Wall Streetu je u petak Dow Jones indeks osmi dan zaredom dosegnuo rekordnu razinu, a najviše su porasle cijene dionica banaka nakon podataka o većem nego što se očekivalo zapošljavanju u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 22.092 boda, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 2.476 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 6.351 bod.

Najviše su jučer, 0,7 posto, porasle cijene dionica u bankarskom sektoru jer bi mogla porasti profitabilnost banaka ako američka središnja banka ponovno poveća kamatne stope.

A izgledi za to porasli su nakon što je objavljeno da je u srpnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 209.000, znatno više od očekivanih 183.000.

"Ovi podaci ukazuju na stabilnost, a to tržišta vole. Podaci pokazuju da se rast gospodarstva nastavlja, a ulagačima to pruža podršku", kaže Bodhi Ganguli, ekonomist u tvrtki Dun & Bradstreet.

Podaci o snažnom rastu zaposlenosti ukazuju na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada, ubrzanje rasta gospodarstva, ali i na mogućnost jačanja inflacije.

A to, kažu analitičari, otvara prostor Fedu za odluku o smanjenju golemih bilanci i daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa.

Tako sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 50 posto izgleda da će Fed do kraja godine još jednom, treći puta ove godine, povećati kamate, dok su prije izvješća o zapošljavanju ti izgledi iznosili 46 posto.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od početka sezone objava poslovnih izvješća, o rezultatima je izvijestilo oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 72 posto prebacilo očekivanja, više od prosječnih 64 posto u kvartalu.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 12 posto na godišnjoj razini, dok su prije tri tjedna očekivali rast zarada od oko 8 posto.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 1,2 posto, a S&P 500 indeks 0,2 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 posto, na 7.511 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,18 posto, na 12.297 bodova, a pariški CAC 1,42 posto, na 5.203 boda.