SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.06.2017. - 09:28:32
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora i optimističnim porukama iz Feda o gospodarskoj situaciji.

Dow Jones ojačao je 0,68 posto, na 21.528 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,83 posto, na 2.453 boda, a Nasdaq indeks 1,42 posto, na 6.239 bodova.

Rekordne razine indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom, 1,7-postotnom skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji se tako oporavio nakon što je dva tjedna bio pod pritiskom.

Taj je sektor bio glavni pokretač rasta S&P 500 indeksa od početka godine za 9,6 posto, no posljednjih je tjedana uslijedila korekcija cijena.

"Ulagači su privremeno tražili neke druge investicijske prilike, no mnoge kompanije u tehnološkom sektoru rastu po stopama koje je teško pronaći bilo gdje na tržištu, pa se ulagači vraćaju u taj sektor", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgmery Scott.

Pozitivno su na tržište utjecali i komentari Williama Dudleya, predsjednika Fedova odjela u New Yorku, koji je kazao kako se inflacija u SAD-u ponešto usporila, ali da očekuje njezin rast, zajedno s rastom plaća jer se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, što će središnjoj banci omogućiti daljnje postupno stezanje monetarne politike.

Prošloga je tjedna Fed povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a špekuliralo se da je to posljednje povećanje cijene novca u ovoj godini jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

"Dudleyevi komentari pozitivno su utjecali na tržište jer ulagači vjeruju da Dudley vidi neku podršku gospodarstvu koju posljednji podaci ne pokazuju. Fedov osnovni scenarij jest da je usporavanje rasta privremeno i da će se uskoro rast ubrzati", kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Dodaje i to da se, čini se, ulagači nadaju novim vijestima o preuzimanjima i spajanjima nakon što je u petak Amazon objavio da će za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods.

"Preuzimanja i spajanja obično potiču tržište, a Amazonovo preuzimanje pokazuje da je okruženje povoljno za takve poslove", kaže Ablin.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,07 posto, na 12.888 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 5.310 bodova.