SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street skliznuo s rekordnih visina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.10.2017. - 07:14:35
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skliznule s rekordnih razina jer su ulagači bili oprezni nakon vijesti da se u Kongresu razmatra mogućnost postupnog smanjenja poreza kompanijama.

Dow Jones oslabio je 0,36 posto, na 23.348 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 2.572 boda, a Nasdaq indeks 0,03 posto, na 6.698 bodova.

Burzovni indeksi skliznuli su s rekordnih razina nakon vijesti da Zastupnički dom Kongresa razmatra postupno smanjenje poreza kompanijama u idućih nekoliko godina, što je razočaralo ulagače koji su, nakon najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, očekivali oštre rezove, i to uskoro.

"Mnogi ulagači nadaju se da bi smanjenje poreza kompanijama podržalo daljnji rast cijena dionica. Tržište stabilno raste već dulje vrijeme, pa ne treba puno razloga da bi se s vremena na vrijeme učinio mali korak unazad, kao sada", kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Mercka, s padom cijene za više od 6 posto, jer novi lijek protiv karcinoma te farmaceutske tvrtke nije ispunio očekivanja.

S druge strane, znatno je, više od 2 posto, skočila cijena dionice Applea nakon poruke iz tog tehnološkog diva da je potražnja za njegovim novim iPhone X pametnim telefonom snažna.

Pred sam kraj trgovanja indeksi su ponešto umanjilo gubitke nakon vijesti da bi Trump za novog čelnika američke središnje banke, nakon što u veljači istekne mandat Janet Yellen, mogao izabrati Jeroma Powella.

Powell odgovara tržištima dionica jer bi, smatraju analitičari, mogao nastaviti umjerenu monetarnu politiku Janet Yellen.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 posto, na 7.487 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 5.493 boda. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,09 posto, na rekordnih 13.229 bodova.