SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima podatka o zapošljavanju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.06.2018. - 07:53:39
NEW YORK – Na Wall Streetu su indeksi snažno porasli jer su bolji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u ohrabrili ulagače, pa je većina indeksa zabilježila dobitke i na tjednoj razini.

Dow Jones Industrial Average porastao je 0,9 posto, S&P 500 je ojačao 1,1 posto, na 2,734.62 boda dok je Nasdaq bio najveći dobitnik skokom od 1,5 posto, na 7,554.33 boda.

Investitore je oraspoložio vrlo dobar podatak o zapošljavanju u SAD-u. Američki poslodavci ponovo su pojačano zapošljavali u svibnju zahvaljujući višim temperaturama i pojačanim radovima u građevinskom sektoru a stopa nezaposlenosti kliznula je na najnižu razinu u 18 godina. Revizija podataka iz travnja i svibnja pokazala je da se zaposlilo 15000 više ljudi od očekivanog, a ekonomisti kažu da bi rast bio i veći da nije bilo toliko loše vrijeme, koje je recimo ključno za zapošljavanje u građevini. Stopa nezaposlenosti u Americi je najniža u zadnjih 18 godina i iznosi tek 3,8 posto. 

Prema mišljenju analitičara, dobri makroekonomski podaci povećavaju vjerojatnost da će Federalne rezerve ove godine povećati kamatne stope četiri puta.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.