SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Snažan uzlet indeksa nakon poruka iz Kine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.08.2019. - 08:13:46
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle, ponajviše u tehnološkom i industrijskom sektoru, nakon što je Kina izrazila nadu u vezi trgovinskih pregovora sa SAD-om, što je ublažilo strahovanja od eskalacije sukoba između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones skočio je 326 bodova ili 1,25 posto, na 26.362 boda, dok je S&P 500 porastao 1,27 posto, na 2.924 boda, a Nasdaq indeks 1,48 posto, na 7.973 boda.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrila je poruka iz kineskog ministarstva trgovine da dvije strane raspravljaju o idućem krugu trgovinskih pregovora zakazanih za rujan, ali da će napredak u pregovorima ovisiti o tome hoće li Washington stvoriti povoljne uvjete.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je, pak, u jednom intervjuu da će pregovori zakazani za rujan biti na „drugačijoj razini", ali nije iznio nikakve detalje o tome.

Izgledi da će se trgovinski pregovori nastaviti ohrabrili su ulagače, pa su jučer u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle.

Pritom su najviše, za 1,7 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom i industrijskom sektoru, koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja.

No, neki analitičari ukazuju na to da u porukama iz Kine nema previše sadržaja i da SAD kani od 1. rujna nametnuti carine.

Ured američkog trgovinskog predstavnika potvrdio je u srijedu da predsjednik Trump planira uvesti dodatnih 5 posto carina na listu 300 milijardi dolara vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. rujna, a na ostale od 15. prosinca.

„Poruke s obje strane izgledaju više kao nastavak sporog hodanja. No, jasno je da nije vrijeme za daljnje talasanje situacije", kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki Global Investment, koji smatra da je skok cijena dionica više rezultat približavanja kraja mjeseca.

Od početka kolovoza S&P 500 indeks izgubio je više od 2 posto, pa je pred prvim mjesečnim gubitkom od svibnja.

Tržište je u kolovozu bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz američkog, kineskog, njemačkog i drugih najvećih svjetskih gospodarstva.

Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već više od godinu dana, neizvjesnosti u vezi brexita i geopolitičkih tenzija.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,98 posto, na 7.184 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,18 posto, na 11.838 bodova, a pariški CAC 1,51 posto, na 5.449 bodova.