SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street snažno skočio, SAD i Kina spremni pregovarati
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.03.2018. - 07:59:58
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 2,5 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dvije i pol godine, jer su splasnula strahovanja od trgovinskog rata nakon vijesti da su SAD i Kina spremni pregovarati o carinama i trgovinskim neravnotežama.

Dow Jones skočio je 669 bodova ili 2,84 posto, na 24.202 boda, dok je S&P 500 porastao 2,72 posto, na 2.658 bodova, a Nasdaq indeks 3,26 posto, na 7.220 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna ti indeksi izgubili oko 6 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak od siječnja 2016. godine, jučer su nadoknadili dio tih gubitaka najvećim dnevnim skokom od kolovoza 2015. godine.
Strahovanja od trgovinskog rata, potaknuta najavom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti carine do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, splasnula su nakon poruka obje strane da su spremne pregovarati.

"Tijekom vikenda pojavile su se naznake da možda dogovor o carinama s Kinom nije tako udaljen kao što se mislilo. Vjerojatno neće biti trgovinskog rata jer su obje strane spremne pregovarati kako bi se problemi riješili", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth management.

Premda je spremna pregovarati, Kina je ipak u ponedjeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da ujedinjenim naporima zaustave SAD kako ne bi upropastio tu organizaciju, pozivajući ih da se suprotstave američkim carinama koje bi trebale kazniti navodnu kinesku krađu intelektualnog vlasništva.

"Tržište se oporavilo, nakon oštrog pada prošloga tjedna, zbog mogućih razgovora između Kine i SAD-a. No, mislim da još nismo izašli iz šume, i dalje postoji politička nesigurnost", kaže Dennis Dick, direktor u tvrtki Bright Trading.Porasle cijene u 11 najvažnijih sektora

Na Wall Streetu su jučer porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najviše skočili tehnološki, za 4 posto, i financijski sektor, za 3,2 posto.

U tehnološkom je sektoru po rastu od 7,6 posto predvodila dionica Microsofta, a slijedila je dionica Intela s rastom od 6,3 posto, nakon što su analitičari povećali ciljane cijene tih dionica.

Nakon oštrog pada tjedan dana prije, jučer je blago porasla, za 0,4 posto, i dionica Facebooka, koja je pod pritiskom od kada se doznalo da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.
A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,48 posto, na 6.888 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,83 posto, na 11.787 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 5.066 bodova.